Aktuelno

Pčelarsko društvo “Nektar” Tuzla u naselju Ravna Trešnja otvorilo Api komoru

 

08.06.2020 11:11
Slika
 

Pčelarsko društvo “Nektar” Tuzla danas je u naselju Ravna Trešnja otvorilo Api-inhalacionu komoru što predstavlja prvu Api komoru koja je u vlasništvu nekog udruženja u BiH.
Otvaranju Api komore prethodilo je uređenje prostora na lokaciji Stojkovac- Ravna Trešnja te danas taj prostor predstavlja izvrsnu lokaciju za odmor i opuštanje.
Predsjednik GO Tuzlanske alternative i predsjednik kluba vijećnika u gradskom vijeću grada Tuzle Nedžad Malikić je aktivan član pčelarskog društva "Nektar" i jedan od pokretača inicijative za otvaranje komore i uređivanje prostora za odmor. Tuzlanska alternativa će, kao i do sada, uvijek podržati projekte koji su bitni za zdravlje naših građana.Api komora predstavlja objekat u kojem korisnici udišu zrak iz pčelinjih košnica. Vazduh iz košnice se udiše putem specijalno ugrađenih disaljki za tu namjenu a koje su direktno spojene na košnicu. Vazduh iz košnice ima primjese meda, polena, matične mliječi i voska te je ovaj vid liječenja izuzetno koristan u ličenju respiratornih organa. Pomaže liječenju bronhitisa, alergija, astme, infekcija usne šupljine, infekcija respiratornog trakta, migrena, oboljenja sinusa, a koristan je i kod podizanja imuniteta.1 1